Четверг, 2024-04-25, 11:34 AM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS

Меню сайта
Наш опрос
Чи згідні ви проведенню турніру Кубок "Лева"
Всего ответов: 216
Главная » 2007 » Январь » 26 » „Хайдук”: б’ють - значить люблять. Представлення суперника "Карпат"
„Хайдук”: б’ють - значить люблять. Представлення суперника "Карпат"
6:56 PM
26 січня в Туреччині „Карпати” зіграють проти одного з грандів балканського футболу – хорватського „Хайдука” зі Спліта. Історія і сучасність цієї команди напрочуд цікаві. Якщо порівнювати хорватську та українську першість, „Хайдук” подібний на „Шахтар” чи „Карпати”: не за трофеями, а за опозицією столичному „режимові”. Головний конкурент „Хайдука” - загребське „Динамо” - у певних моментах нагадує „Динамо” київське...

Обидва хорватські гранди є народними улюбленцями. Хто вболіває за один клуб, ненавидить інший. Антипатія двох клубів рідко закінчується футболом: як правило, чи не кожне загребсько-сплітське дербі завершується масовими бійками. Нещодавно сотня фанів та тридцятеро поліцейських отримали поранення, а ще сотню фанів заарештували після хорватського дербі. Хулігани потовкли два поліцейські авто, кіоски та магазини. За 10 хвилин до закінчення матчу у Спліті «Хайдук» програвав - 0:2. Фани зламали огорожу і вибігли на поле. Дісталося як своїм, так і чужим… Залагодити ситуацію вдалося поліції, а матч таки дограли. Рахунок гри не змінився.

Про схожі акції знають гравці й нашого чемпіонату, які потрапили в Україну саме з „Хайдука”. Зокрема, гравець „Шахтаря” Даріо Срна розповідає про свій колишній клуб таке: „Ви знаєте, що для хорвата означає „Хайдук”? Ви не знаєте, ви не зрозумієте... Потрапити в цей клуб - мрія кожного хлопчака, за нього фанатіють в усій країні. Це й мене стосується. Тож коли мені запропонували підписати контракт, я ні секунди не вагався. Скажу більше – там я грав задурно! В клубу не було грошей, але команда грала! Гроші мені давав мій агент, так би мовити, на життя...”

„Хайдук” й справді люблять. Не відомо, чи існує в Хорватії прислів’я „Б’є – значить любить”, проте футболісти та тренери „Хайдука” добре знають, чим може закінчитися їхня безвольова гра проти будь-якого суперника. Нещодавно екс-тренера „Хайдука” Лука Боначіча побили двоє невідомих. Грошей та документів не забрали. Тренеру довелося кілька тижнів відлежуватися в лікарні. А як же перелякалися гравці сплітської команди, коли після поразки в єврокубковому матчі проти фінської „Хаки” вони прийшли на тренування і побачили на полі ряд могил... Так фани „Хайдука” виявили своє незадоволення грою команди.

Керівництво клубу часто робить несподівані ходи. Скажімо, один з найкращих тенісистів світу Горан Іванішевіч... підписав контракт з "Хайдуком"! Після повернення з Англії, де він став переможцем Вімблдону, його зустрічав 150-тисячний натовп. Президент "Хайдука" Бранко Джрджич, який теж прийшов зустріти національного героя, запропонував тенісисту почесний контракт. І ось як Іванішевіч це прокоментував: „Я підписав контракт, не задумуючись. Після перемоги на Вімблдоні здійснилася моя друга мрія. Наприкінці минулого сезону я разом з усіма фанатами святкував чергове чемпіонство "Хайдука". Тепер у мене є можливість зіграти за цю команду. Коли я був маленьким хлопчиком, навіть займався в дитячій школі "Хайдука". Сторони домовилися, що Іванішевіч зіграє перші десять хвилин у матчі Ліги чемпіонів проти угорського "Ференцвароша".

Сьогодні „Хайдук” готується до другого кола першості. Він відстає від загребського „Динамо” на три очки і посідає другу сходинку. Найкращим бомбардиром команди є Младен БартОловіч (не плутати з колишнім гравцем „Хайдука”, а нині „Дніпра” Младеном БартУловічем). В його активі 8 з 32 голів команди у першому колі. Цікаво, що решту голів забило аж 13 (!) гравців. Тобто засмутити воротаря суперника може практично кожен гравець. Зіркою команди є іменитий Боріс Живковіч, який, подейкують, має зарплату більшу, аніж усі інші гравці разом взяті.

„Хайдук”, який є відомим постачальником кадрів для європейських клубів, підсилюється і сам. Нещодавно було підписано контракт з Анте Рукавіною, якого називають найбільшим молодим талантом хорватського футболу. Контракт підписано на перспективу – Рукавіна зможе виступати за „Хайдук” з нового сезону, а до цього часу захищатиме кольори рідного „Шібеніка”. Тренсфер, вочевидь, готувався без відома загребського „Динамо”. Кілька днів тому столичні функціонери вихвалялися, що вони підписали аж чотирьох талановитих гравців, тому зараз у матчі „Динамо” – „Хайдук” віртуальний рахунок - 4:0. Відповідь зі Спліта не забарилася. Бранко Гріч, президент „Хайдука”, сказав: „Не важливо, скільки гравців підписано, важливо, які це гравці. Я вважаю, що Рукавіна – діамант футболу і вартує п’ятьох гравців. Тому зараз рахунок між ”Хайдуком” та „Динамо” - 5:4 на нашу користь.”

Ростислав ЯЩИШИН, тижневик "Карпати"

Просмотров: 774 | Добавил: lviv-football | Рейтинг: 0.0/0 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:

Форма входа
Календарь новостей
«  Январь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024
Хостинг от uCoz