Четверг, 2024-04-25, 10:53 AM
SITE LOGO
Приветствую Вас Гость | RSS

Меню сайта
Наш опрос
Чи згідні ви проведенню турніру Кубок "Лева"
Всего ответов: 216
Главная » 2007 » Январь » 9 » Юрій Дячук-Ставицький: „Зіграність „Карпат” – головна складова успішних виступів”
Юрій Дячук-Ставицький: „Зіграність „Карпат” – головна складова успішних виступів”
12:03 PM
„Карпати”, повернувшись після дворічної перерви до вищої ліги, своєю грою заслужили хороші відгуки фахівців, вболівальників футболу. В підсумку львів’яни посіли високе, як для представника першої ліги, шосте місце на проміжному фініші чемпіонату. Своїми думками про гру „Карпат” у першій частині сезону поділився заслужений тренер України, спортивний директор ФК „Карпати” Юрій Дячук-Ставицький.

- Якщо аналізувати виступи „Карпат”, то перш за все виокремлю той факт, що за підсумками виїзних матчів ми посіли третє місце після „Динамо” та „Шахтаря”, - розпочав Юрій Михайлович. – Та й загалом, згідно таблиці виїзних виступів бачимо, що перша шестірка команд набрала найбільше виїзних очок, що є гарантією високих турнірних показників. Разом з тим, наша команда багато втратила домашніх очок, що не може нас радувати. Маючи перевагу у матчах проти запорізького та донецького „Металурга”, „Арсеналу” „Карпати” задовільнялись лише очком. Не мали „зелено-білі” права програти у Львові і „Ворсклі”. В підсумку на своєму полі „Карпати” провели лише п’ять голів.

- Чим можете пояснити домашні втрати очок?

- По-перше, поганою реалізацією наших гольових моментів. З п’яти наших нападників, ні Голбан, ні Ідахор, ні Платон, ні Фещук не провели жодного голу, і лише один з лідерів „Карпат” бразилець Батиста провів майже половину всіх голів команди. По-друге, у Львова і запорізький „Металург”, і „Ворскла”, і „Арсенал” фактично грали другим номером, і при такій масованій обороні наша команда не зуміла реалізувати свої моменти, загубивши 6-7 домашніх очок. До речі, подібна ситуація була , коли „Карпати” весною грали ще у першій лізі і на своєму полі, маючи перевагу, поступились „Зорі” та „Оболоні”, які також грали від оборони. Тобто це стара карпатівська хвороба, яку потрібно перебороти.

- До речі, чи важким виявився для „Карпат” перехід з першої ліги до вищої?

- Враховуючи те, що під час короткого літнього міжсезоння в нас не було серйозних кадрових підсилень, то колишня команда першої ліги виступила з честю, посівши шосте місце. Для порівняння, „Зоря”, яка на фініші першої ліги випередила „Карпати” на сім очок, і впевнено повернулась до вищої ліги, то серед еліти луганчани, доукомплектувавшись виконавцями, набрали майже на половину менше очок ніж львів’яни. Тож в загальному виступи „Карпат” можна оцінити , як задовільні, бо команда демонструвала атакуючий футбол, особливо на полях суперників. І головна причина гідних виступів „зелено-білих” – зіграність футболістів, які практично впродовж двох років грали одним складом.

- Перемога в Сімферополі стала першою для „Карпат” за час виступів у вищій лізі на кримському півострові...

- На мою думку, ми грали краще ніж „Таврія” і після чудового сольного проходу та голу Худоб’яка заслужено перемогли господарів. Можливо у деяких виїзних матчах „Карпатам” десь і пофортунило, зокрема на останніх хвилинах ми провели гол в Алчевську.

Оцінка кадрів

- Перед початком чемпіонату, новобранцями „Карпат” стали лише Василь Кобін та нігерієць Лаккі Ідахор. Чи вдалими були ці придбання?

- Ідахор „Карпатам” особливо не допоміг, хоча в окремих матчах зіграв непогано. Але головне завдання нападника – забивати голи, яких він так і не забив. Тож ми розпрощались з нігерійцем, з яким було підписали контракт до кінця року. А Кобін успішно влився в колектив, і довів, що може успішно грати у вищій лізі.

- Юрію Михайловичу, оцініть дії гравців кожної ігрової ланки „Карпат”.

- Почнемо з нападу. Про Ідахора та Батисту я вже говорив, а Фещук та Платон зіграли нижче своїх можливостей. Не проявив себе і молдаванин Голбан, який виступав після травми. У півзахисті на флангах успішно діяли Худоб’як, Сучков, Кобін, в центрі поля – Годвін та Шмаков. На відміну від нападу, особливих претензій до середньої та задньої лінії „Карпат” немає. В обороні показали впевнену гру Іщенко, Распопов та Федорів. Стабільним гравцем захисту став Пшеничних. У випадку коли, Распопов чи Іщенко пропускали гру через перебір карток, їх успішно замінили досвідчені Лапко та Тимчишин, наприклад у переможній грі проти „Таврії”. І все ж, в нас є претензії до гравців „Карпат” в обороні при розіграшах стандартних положень, адже через втрату концентрації багато голів влітали у наші ворота після розіграшів кутових та штрафних ударів. Так було у матчах проти „Дніпра”, „Арсеналу”, „Металіста”, запорізького „Металурга”.

- Ви ще не згадали про воротаря Андрія Тлумака, який без замін відіграв усі матчі чемпіонату.

- Це стабільний футболіст, якому команда довірила капітанську пов’язку і він демонструє впевнену гру. Тлумак добре грає на лінії, ногами, і можливо Андрій не зовсім вдало діяв в окремих матчах на виходах.

- Батиста став не лише кращим бомбардиром команди, але як нападник зумів назбирати найбільше жовтих краток - вісім.

- Можна пояснити це тим, що бразилець є емоційним футболістом, а загалом гравці лінії атаки в інших клубах не одержують стільки попереджень. При цьому дев’яносто процентів карточок Батисти були необов’язковими – в центрі поля, в безобідних ситуаціях. Над цим треба будемо всім разом працювати.

- Як колишній головний тренер „Карпат”, ви розділяєте тренерські задуми Олександра Іщенка, який перед початком чемпіонату замінив вас на цій посаді?

- Завжди підтримую Олександра Олексійовича у всіх його починаннях і розумію, що завжди важко прийти у нову команду. Іщенко влився в карпатівський колектив і успішно працює в ньому, хоча зрозуміло, що за короткий час зробити все заплановане дуже важко. Результати „Карпат” свідчать про хороший рівень роботи нового тренера, якому стараюся завжди допомагати.

- Що ще входить у ваші обов’язки на новій посаді – спортивного директора ФК „Карпати”?

- Робота спортивного директора клубу дуже насичена, адже крім основної команди доводиться займатися і виступами дублерів та „Карпатами-2”, які виступають у другій лізі. Також багато уваги приділяю дитячо-юнацькому футболу, роботі наших футбольних шкіл – СДЮШОР „Карпати” та УФК. Зрештою, людина, яка хоче працювати, завжди собі знайде роботу, яка в мене починається зі самого ранку і завершується пізно ввечері. Інколи вирушаю і на виїзні матчі „Карпат”, і став свідком трьох перемог Алчевську, Сімферополі та Запоріжжі, а матч в Маріуполі коментував по львівському телебаченні. Взагалі, вважаю, що „Карпати” на правильному шляху, адже є наймолодшою командою вищої ліги і є резерви для росту майстерності. Якщо порахувати загальну кількість ігор проведених нашими футболістами у вищій лізі, то в деяких клубах такі показники є в окремо взятих футболістах. Зокрема Батиста, Федорів, Шмаков, Худоб’як, Бобилєв, Женюх, Мартинюк дебютували у вищій лізі.

Бий своїх, щоб чужі боялись?

- В ході сезону „Карпатам” довелось зіграти лише два кубкові матчі, і вибути з розіграшу після зустрічі із земляками з ФК „Львів”.

- Гра у Львові була „сімейною” і можливо наші гравці не до оцінили молодший за рангом клуб і наша команда поступилася в серії пенальті. Разом з тим, ця поразка дозволила успішно виступити „Карпатам” у чемпіонаті. А ФК „Львів”, гідно зігравши проти „Карпат” та „Металіста”, витративши чимало сил, у підсумку посів на проміжному фініші 12-е місце.

- Характерною рисою осінніх виступів „Карпат” стало те, що і колишні карпатівці відібрали чимало очок у „зелено-білих”.

- Провівши по голу у Львові, засмутили „Карпати” екс-карпатівці Єзерський з „Дніпра” та Беньо з „Арсеналу”. Вихованець карпатівської школи футболу Вірт з донецького „Металургу” парирував пенальті у виконанні Іщенка. А в Одесі переможний гол „Чорноморця” провів екс-карпатівець Даниловський. З іншого боку приємно, що колишні гравці „Карпат” демонструють високу майстерність і задають тон в інших клубах.

- Перша частина чемпіонату вкотре загострила питання суддівства. Чи були у ФК „Карпати” претензії до арбітрів львівських матчів?

- Не лише у вищій лізі, а й загалом у 2006 році, особливих претензій до суддівства в нас немає. Ми відмовились від іноземних арбітрів на матч проти „Динамо”, бо вважаємо що для підвищення рівня українського суддівства арбітри повинні частіше обслуговувати матчі. На мою думку, суддя має проводити у вищій та першій лігах не менше однієї гри в тиждень. Відверто кажучи, мене дивує, що деякі клуби захопились іноземним суддівством. У багатьох випадках агресія футболістів, представників команд до арбітрів породжує такі неприємні явища на полі, як бійки.

Про кадрові зміни та міжсезоння

- Попереду карпатівське міжсезоння. Які кадрові зміни вже відбулися і які плануються?

- Розпрощалися з рядом футболістів, зокрема Ідахором, у якого контракт був до кінця року. Також обидві сторони дійшли до згоди по закінченню контракту з молдаванином Голбаном. Віддамо в оренду декілька наших молодих футболістів. Це в першу чергу захисник Андрій Процик, який зіграє в одній з команд першої ліги. Всі інші футболісти знаходяться на контрактах з ФК „Карпати” і з 8 січня, коли закінчиться відпустка, будуть готуватися до другої частини чемпіонату. Що стосується новачків, то наразі єдиним новобранцем став 18-річний воротар Андрій Новак з івано-франківського „Спартака”, якого рекомендував наш тренер воротарів Богдан Стронціцький. Будемо вирішувати трансферні питання по гравцях з інших клубів, переважно українцях. Поки контракти не заключені їх прізвища називати не хочу, адже питання остаточно ще не вирішені. Думаю, що на перший тренувальний збір в Трускавець поїде 7-8 новачків „Карпат”.

- При цьому селекційна стратегія ФК „Карпати” не зміниться?

- В нас багато місцевих вихованців футболу, західного регіону. Чимало талановитої молоді грає за „дубль” та „Карпати-2”. До речі, красномовним є той факт, що 21 представник ФК „Карпати” у цьому році входив до молодіжної, юнацьких збірних країни різних вікових груп. Тобто резерв є з чого черпати, але ми будемо запрошувати декілька футболістів з інших міст. Вважаю, що в тренера має бути 22 рівноцінних футболіста, тобто по два гравця на кожне місце. Якщо в „Карпатах” на окремих позиціях було по два гравця, наприклад Кобін – Худоб’як, Федорів – Лапко, Пшеничних – Тимчишин, то в нападі за відсутності дискваліфікованого Батисти, ми не зуміли перемогти „Арсенал”.

Дванадцятий гравець „Карпат”

- По ходу виступів „Карпат” у чемпіонаті окремі гравці, і ви зокрема, брали участь у акціях протесту біля стін міської ради стосовно умов та термінів оренди ФК „Карпати” спортивного комплексу „Україна”.

- „Зелено-біла” революція у Львові засвідчила, що в нас багато прихильників „Карпат”. У мітингах брали участь, як кажуть і стар, і млад – пенсіонери, студенти, вболівальники різного віку, які боролись за умови ФК „Карпати”. Ця акція вкотре засвідчила, що „Карпати” - це візитна картка міста Львова.

- Команда „Карпати” відчувала підтримку і безпосередньо з трибун стадіону „Україна”.

- Як свідчить статистика, за показником середньої відвідуваності матчів команд, „Карпати” поступаються лише „Шахтарю” (в середньому – 14 000 глядачів – авт.). Це говорить про інтерес до „Карпат” не лише місцевих вболівальників, а й усіх любителів футболу до єдиного представника західної частини нашої країни. Як ту т не згадати, що раніше у вищій лізі виступало дев’ять команд із західного регіону, а зараз залишились лише одні „Карпати”. Це говорить про те, що губернатори, міські голови окремих областей не лояльно відносяться до футболу, не підтримують його розвиток і місцеві клуби.

- І на завершення, що побажаєте вболівальникам „Карпат”?

- Хотів би привітати наших вболівальників, усіх громадян країни з Новим роком та Різдвом Христовим. Побажати їм здоров’я, щастя, усього самого найкращого і щоб у Новому році на матчах за участю „Карпат” була ще більша глядацька аудиторія. А самим футболістам „Карпат” бажаю успішно пройти підготовку до другої частини чемпіонату і в підсумку зайняти те місце, на яке вони заслуговують.

І на завершення про статистику. Вже за доброю традицією “карпатівський” сезон виявляється врожайним на різноманітні ювілеї, а саме:
- 150-ту перемогу у вищій лізі „Карпати” здобули у Запоріжжі;
- 150-й матч в складі “Карпат” провів Олег Тимчишин – у Львові з “Ворсклою” та 100-й у вищій лізі - в Сімферополі;
- 100-й матч за “Карпати” зіграв Андрій Тлумак – у Львові з „Арсеналом”.
- 50-й матч у вищій лізі провели Самсон Годвін – у Харкові з „Металістом”, Василь Кобін – у Кривому Розі, Лаккі Ідахор – в Алчевську;
- 50-й матч за “Карпати” зіграли Роша Батиста - у Львові з “Ворсклою” та Микола Лапко - у Львові з ФК “Харків”.
- Перші голи у вищій лізі провели Андрій Распопов - з “Металістом”, Роша Батиста – з „Іллічівцем”, Ігор Худоб’як - з „Таврією”, Микола Іщенко – із запорізьким „Металургом” ;
- Перший гол у складі “Карпат” провів Василь Кобін - із “Зорею”

Юрій НАЗАРКЕВИЧ, газета «Український футбол»

Просмотров: 912 | Добавил: lviv-football | Рейтинг: 4.0/1 |
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:

Форма входа
Календарь новостей
«  Январь 2007  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Поиск
Друзья сайта
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Copyright MyCorp © 2024
Хостинг от uCoz